Pages

Monday, July 26, 2010

Telur Masin Masak Lemak Cili Padi

Ni salah satu dari lauk kegemaran keluarga saya, masak lemak telur masin. Sangat simple, betul2 ikut cara orang negeri sembilan masak tak pakai bawang dan tidak mengambil masa yang lama. Dan saya biasa masak lemak gunakan santan kotak, selain dari sedap ianya juga tidak cepat basi.

Bahan:
4 biji telur masin
1 kotak kecil santan
Sedikit cili padi (ikut tahap kepedasan masing2)
1 batang serai
1 helai daun kunyit
2 keping asam gelugur
Sedikit Serbuk kunyit
Garam secukup rasa

Cara:
Masukkan santan ke dalam periuk bersama2 dengan cili api yang telah di blender, serai yang dititik, daun kunyit, asam gelugur dan serbuk kunyit. Tambahkan sedikit air.
Masak di atas api yang kecil dan biarkan mendidih perlahan-lahan serta kacau sekali-sekala. Apabila mendidih pecahkan telur masin ke dalam periuk. Bubuh garam secukup rasa. Biarkan ia mendidih sekejap sahaja dan boleh lah dihidangkan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...