Pages

Monday, November 1, 2010

Kari Ayam Kegemaran Semua

Hari ni tak tahu nak masak apa. Buka peti ais tengok ada ayam, santan, hrmmmm cantik lah boleh masak kari ayam. Malas nak pening2 kepala lagu fikir apa nak masak.

Menyediakan bahan2 untuk memasak.

Bawang putih, bawang besar, halia, rempah tumis 4 bradik & daun kari.

Rempah kari ayam/daging yang dibancuh dengan air.

Santan. Saya suka guna santan kotak sebab tak mudah basi.

Saya biasa nya suka tumis darat, makna nya tumis bahan2 semua tadi lepas tu baru masukkan dalam periuk. Ok mula2 panaskan minyak masak, tumis bawang putih & bawang besar hingga kekuningan, kemudian masukkan halia & kacau, pasti kan jangan sampai hangit. Masukkan rempah tumis 4 bradik dan daun kari.

Dah garing masukkan rempah kari ayam/daging dan tumis hingga wangi.

Agak2 dah garing macam ini, dah terbit minyak tutup api.

Masukkan ayam & santan dalam periuk.

Kemudian masukkan rempah yang sudah ditumis tadi ke dalam periuk, tambah sedikit air, garam, perasa & asam keping. Kalau suka boleh masukkan kentang. Kacau & tutup periuk & biarkan mendidih. Bila ayam dah empuk boleh la tutup api.

Tadaa... Dah siap pun kari ayam saya.

Kalau lauk kari saya mesti nak ada sambal belacan baru lah kick, pastu ulam dengan kobis bunga yang sudah dicelur. Perghhhhh sodapppp

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...